The New York Times zet de schijnwerper op Belgische wiskundige

29/09/2021

In eigen land is Ingrid Daubechies, in 1954 geboren in het Limburgse Houthalen, niet zo bekend. Maar ze ligt aan de basis van de ‘digitale afbeelding’ en is daarmee een van de invloedrijkste Belgen ter wereld, een autoriteit op het gebied van wavelets (golfvormige trillingen) voor beeldcompressie.

Ze begon haar loopbaan als docente Fysica aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), staat momenteel internationaal aan de top en doceert wiskunde aan befaamde Amerikaanse universiteiten. Haar wereldfaam dankt ze aan haar werkzaamheden op het vlak van decompressie in wavelets, wat met name wordt toegepast bij datacompressie. Die techniek maakt het mogelijk de omvang van de digitale info te verkleinen (kwaliteit van de gecomprimeerde info op basis van de volledige info) maar ook om de info weer te geven (weergavekwaliteit op basis van een gecomprimeerd bestand). Die laatste toepassing is absoluut noodzakelijk bij cartografische documenten, waar kwaliteit en omvang van de nuttige info belangrijk zijn.

De vrouw die de The New York Times de Meryl Streep van de wiskunde noemde, kreeg ook lof in eigen land: in 2014 verhief koning Filip haar tot barones. Daarvoor, op 1 januari 2011, werd ze de eerste voorzitster van de Internationale Wiskundige Unie.