The New York Times tipt Ieper als een van de 52 reisbestemmingen van 2018

01/02/2018

Traditiegetrouw maakt de bekende Amerikaanse krant met 3 miljoen abonnees, The New York Times, een lijst op van plaatsen die u absoluut moet bezoeken. Onder die 52 bestemmingen dit jaar duikt een Belgische stad op: Ieper.

New Orleans, Colombia en de regio Basilicata (Italië) voeren met z’n drieën de rangschikking aan opgemaakt door journalisten van The New York Times. Ieper, op plaats 46, is de enige maar zeker niet zomaar een Belgische stad, volgens de Amerikaanse krant. Dankzij haar charme, maar vooral haar historische verleden, prijkt ze op deze prestigieuze lijst. Maar je kan niet over de geschiedenis van Ieper spreken zonder stil te staan bij een bijzonder ernstig conflict: de Eerste Wereldoorlog.

The New York Times heeft niet zomaar lukraak gekozen. Tijdens de ‘Groote Oorlog’ was Ieper het toneel van tal van bloedige veldslagen. Ook werd er voor het eerst chloorgas ingezet als massavernietigingswapen. De stad, zo goed als volledig verwoest door de gruwelen van de oorlog, werd vanaf 1921 baksteen per baksteen heropgebouwd. Zo verrees ze uit haar as.

Voor The New York Times lijdt het geen twijfel dat deze ‘overlevende van de Eerste Wereldoorlog een van de belangrijkste plaatsen is om die wereldbrand te herdenken’ en die u in 2018 beslist moet bezoeken.