NAAMSE BRUG ZWEEFT BOVEN PEKING!

15/10/2019

De hangbrug van de Naamse architect Nicolas Godelet werd op 1 oktober in Peking ingewijd, ter gelegenheid van 70 jaar Revolutie in 1949.

Nadat hij in 2011 in Peking een internationale architectuurwedstrijd had gewonnen, startte Nicolas Godelet met de bouw van de kabelbrug die hij Chang’An noemde. Een ware staalkaart van technologische nieuwigheden.

Ze ziet er bepaald indrukwekkend uit, met haar totale lengte van 1.350 m, breedte van 47 m en gewicht van 45.000 ton staal. De golvende constructie overspant een 400 m brede rivier. In de 14e eeuw heeft de Ming-dynastie de oevers bebouwd om te vermijden dat Peking zou onderlopen. De structuur rust op 4 pijlers die gelijklopen met de stroming om de rivier te bedwingen. De brug ligt dus niet loodrecht op de rivier. Daarbij verbindt ze Mentougou met Peking via de 8 rijstroken in het midden.

Voor het modelleren van de brug gebruikte Nicolas Godelet een nieuw programma uit de vliegbouwkunde waarmee driedimensionaal kan worden gewerkt, zonder papier. Hij vroeg ook een octrooi aan voor de brug, die de hoofdpijler van het brugdek met de boogstructuur verbindt. De architect heeft ook over de gebruikte materialen nagedacht. Met zijn team ontwierp hij fotoluminiscerende materialen die zonne-energie opslaan om openbare ruimten te verlichten.

De brug verbindt beide sites van de Olympische Winterspelen 2022, een poging van de architect om hart en ziel te stoppen in alle infrastructuur en in de atletendorpen. Heel waarschijnlijk wordt de brug het symbool van de Spelen.

Meer informatie over de verschillende projecten van Nicolas Godelet kan je hier vinden.