Mensenrechtenverdediger Robbedoes

15/10/2018

Stripfiguur Robbedoes, geboren in 1938 in België, neemt de taak op zich het onrecht te bestrijden. Zopas heeft de VN hem aangesteld als verdediger van de mensenrechten.

In maart 2017 nodigde de VN de smurfen uit welzijn en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te bevorderen, met de campagne Kleine smurfen, grote doelen. Nu is het de beurt aan Robbedoes om zich daarvoor in te zetten.

Dit jaar wordt namelijk 70 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens gevierd. Voor die gelegenheid ging de campagne #StandUp4HumanRights van start, een wereldwijde oproep voor steun en reflectie. Ze is erop gericht het belang te onderstrepen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in ons dagelijkse leven.

Robbedoes moet dus optreden als woordvoerder van deze campagne en in zijn hoedanigheid van activist, onder meer via de reizende tentoonstelling #Spirou4Rights, met de 30 artikelen uit de Verklaring, die zopas is geopend op de VN-zetel in Genève. Ze gaat ook naar Jerevan voor de 17e Top van de Francofonie  en naar Bamako, Zwitserland en Brussel. Bovendien kan ze worden gedownload, zodat ze overal te zien is.

Niet voor het eerst komt deze koene maar ook edelmoedige held op voor de goede zaak, want hij deed ook al mee aan de Vlaamse Rode Neuzencampagne. Zo bracht de Antwerpse uitgever Ballon Media een speciaal nummer van de strip uit, waarvan de opbrengst bestemd was voor jongeren met psychische problemen.

Wenst u nadere info over deze campagne, raadpleeg dan zeker de site: standup4humanrights.org