Meest intelligente hondenras ter wereld is Belgisch

19/01/2023

Het is de Mechelse herder die volgens recent onderzoek van de universiteit van Helsinki met de eer van slimste hondenras ter wereld gaat strijken. Globaal komt hij als topper uit de zogeheten smartDOG-cognitietest.

In totaal legden 1.002 honden van dertien verschillende rassen tien verschillende proeven af. Daarvan spitsten zeven testen zich toe op cognitieve eigenschappen en drie op gedrag. Primus van de klas voor de meeste bleek de Mechelse herder. Naast zijn uitermate sterk ontwikkelde reukzin beschikt hij over een waaier aan positieve karaktertrekken: scherpe intelligentie, oplettendheid, moed, werkwilligheid, vasthoudendheid, waakzaamheid en trouw.

Eind 19e eeuw hielpen veel herdershonden van zeer uiteenlopende typen in onze regio boeren en herders hun kuddes drijven. In 1898 werd de Mechelse Club ter Verbetering van den Kortharigen Schaapshond opgericht, die ging selecteren op de gegeerde eigenschappen. De kleur van de kortharige herder was bijzaak. Bepalend daarentegen was de combinatie van uiterlijk en innerlijk: goedgebouwde en goed afgerichte, temperamentvolle waak-, verdedigings- en diensthonden met een prima reukorgaan. Geen wonder dat ze nu vooral als speurhond voor de politie getraind worden.

En welke rassen vallen er nog in de prijzen? Uit eerdere studies werd algemeen aangenomen dat de bordercollie de absolute nummer 1 is. In dit onderzoek staat hij op een verdienstelijke tweede plaats. De labrador en golden retriever sluiten het rijtje af.