KU Leuven lonkt almaar meer naar niet-Europese studenten

29/08/2019

Om internationaal mee te tellen in de academische wereld moet je integraal Engelstalige opleidingen aanbieden. Dat heeft de KU Leuven goed begrepen en de universiteit wil er in de toekomst nog meer op inzetten.

In het academiejaar 2018-2019 startten exact 398 studenten uit de VS aan de KU Leuven, een lichte stijging tegenover vijf jaar eerder. Van de niet-Europese studenten zijn alleen de Chinezen en de Indiërs nog talrijker vertegenwoordigd. Diverse factoren verklaren die stijgende populariteit. Zo betalen ze een stuk minder dan in eigen land voor kwalitatief hoogstaande opleidingen aan een gerenommeerde universiteit.

 

Maar op dat punt is er nog werk aan de winkel. Momenteel beperkt een decreet van de Vlaamse overheid dat maximaal 6% van de bacheloropleidingen integraal in het Engels mag worden gegeven. Aan de KU Leuven zijn er dat welgeteld vier: bedrijfsmanagement, industriële ingenieurswetenschappen, filosofie en theologie, tegenover maar liefst 68 masteropleidingen. Bepaalde topuniversiteiten in Europa doen het op dat vlak een stuk beter. De KU Leuven kaart de kwestie van een ruimer volledig Engelstalig aanbod aan bij de bevoegde instanties. Dat is een essentiële vereiste om als universiteit internationaal in de kijker te lopen.