Krachtiger smartphones met Belgische ontdekkingen

10/01/2022

UCLouvain-onderzoeker Bruno Clerckx krijgt twee prestigieuze internationale prijzen: de Blondel-medaille en de IEEE Fellow, voor zijn bijdragen aan de multi-antennecommunicatiesystemen en de draadloze energietransmissiesystemen.

Sneller een video of bericht downloaden op zijn smartphone is deels mogelijk dankzij Bruno Clerckx, doctor aan de Ecole Polytechnique de l’UCLouvain en hoogleraar aan het Imperial College London. Hij maakte immers een algoritme om de antennes beter te synchroniseren en zo de datasnelheid te verhogen.

Meer nog, deze wetenschapper is erin geslaagd de prestatie van zijn ontdekkingen door te trekken naar draadloze overdracht van energie, dus om op afstand aangesloten apparaten met een laag verbruik op te laden, zoals temperatuursensoren waarmee je bijvoorbeeld de warmte in slimme huizen kunt regelen.

Onlangs zijn hem dus twee prestigieuze prijzen uitgereikt: de Blondel-medaille, een internationale prijs die wetenschappelijk en elektro-industrieel onderzoek met een grote impact op de samenleving beloont en de IEEE Fellow, een onderscheiding voor elektronica-ingenieurs die buitengewone ontdekkingen hebben gedaan.

Aldus beloont de internationale gemeenschap een echte pionier op het vlak van overdracht van zowel informatie als draadloze energie.