Ingrid Daubechies wint prijs L’Oréal-Unesco for Women in Science

26/03/2019

Wiskundige en fysica Ingrid Daubechies kreeg op 14 maart 2019 de prijs L’Oréal-Unesco for Women in Science. Deze buitengewone wetenschapster strijdt ook voor gelijke kansen.

Al meer dan 20 jaar wordt jaarlijks de prijs L’Oréal-Unesco for Women in Science uitgereikt aan vijf wetenschapsters van over de hele wereld. Tot nu toe werden al meer dan 3.000 vrouwen uit 117 landen gehuldigd voor hun baanbrekend onderzoek in allerlei wetenschappelijke disciplines, zoals scheikunde, fysica en wiskunde.

Die eer viel op 14 maart Ingrid Daubechies te beurt, voor haar pionierswerk op het vlak van de wavelet-theorie, die heel uiteenlopende dingen mogelijk maakt: de reconstructie van de eerste beelden van de Hubble-telescoop, medische beeldvorming, het elektronisch delen van vingerafdrukken, digitale cinema en het comprimeren van geluidssequenties in mp3-bestanden om bestanden op een smartphone op te slaan en af te spelen.

Ingrid Daubechies, in België geboren en tot Amerikaanse genaturaliseerd, studeerde en maakte carrière op twee continenten. Na haar doctoraat theoretische fysica aan de VUB werd ze aangesteld als de allereerste vrouwelijke hoogleraar wiskunde aan de vooraanstaande Princeton University. Daarna ging ze doceren aan de Duke University in Noord-Carolina en werd ze lid van de Amerikaanse Academie van Wetenschappen.

Na haar wetenschappelijke hoogstandjes heeft ze wiskunde en wetenschappen in de opkomende landen voor een breder publiek toegankelijk gemaakt. Een zaak die zij krachtig verdedigde als voorzitter van de Internationale Wiskundige Unie van 2011 tot 2014.