Hoogste brandladder van Europa trots van Brussels korps

27/07/2023

Wellicht keken op maandagochtend 17 juli veel toeristen enigszins geschrokken toen een 12 m lange ladderwagen van de brandweer de Grote Markt van Brussel opreed. De ongerustheid sloeg echter gauw om in verwondering. De spuitgasten waren uitgerukt om in hartje Brussel hun nieuwe paradepaardje te presenteren.

Het vreselijke inferno in het Londense flatgebouw Grenfell Tower in 2017, waarbij  72 mensen het leven lieten, verscherpte de aandacht van de Brusselse overheden en het brandweerkorps voor de veiligheid van de burger. Het was het signaal om fors te investeren in extra beveiliging: moderne technologie, kwaliteitsvolle infrastructuur zoals voertuigen, kazernes en uitrusting, maar ook opleidingen en trainingen. De vloot kreeg er 4 ladderwagens en 36 volledig uitgeruste ziekenwagens bij.

Maar het topstuk onder de aanwinsten is de nieuwe ladderwagen van 12 m lang, 30 ton zwaar en voorzien van een liefst 64 m lange brandladder die in 40 seconden volledig wordt uitgeschoven. Je kan er slechtoffers tot op de 20e verdieping mee plukken. Reken daarbij de krachtige waterstraal  - 2.500 l per minuut tegen 10 bar - van de brandspuit en je kan de vlammen tot op meer dan 64 m hoog te lijf gaan.

Voortaan heeft België ook zijn The Beast, het Beest, het koosnaampje voor deze superladderwagen die de brandweer met een eresaluut en onder ruime belangstelling inhaalde.