Het Vlaamse lied dat het hart van Oekraïners opwarmt

16/12/2022

Een liedje uit de jaren 70 van het Belgische duo Nicole & Hugo werd dankzij de sociale media opmerkelijk populair in Oekraïne.

Het liedje heet Goeiemorgen, morgen en werd uitgebracht in 1971.

Het is een opbeurend liedje met een positieve tekst, maar toen het in 2022 op TikTok opdook, begrepen de Oekraïners het helemaal anders.

In Oekraïne wordt het liedje gebruikt in situaties waarin iets misgaat. Dat heeft alles te maken met het feit dat 'goei' klinkt als een Oekraïens scheldwoord. Met andere woorden, de tekst wordt opzettelijk verkeerd geïnterpreteerd en in een nieuwe context geplaatst.

Voor een TikTok-gebruiker uit Oekraïne ligt de bedoeling van het lied in het dedramatiseren van de situatie gezien tegen de achtergrond van oorlogsomstandigheden waarin het land verkeert.

Als je het nummer niet kent, kan je het hier ontdekken.

Wist u dat het lied de Belgische inzending was voor het Eurovisiesongfestival van 1971? Het werd daar door een ander duo gebracht omdat Nicole Josy ten gevolge van geelzucht niet kon optreden. Het paar kreeg echter een nieuwe kans met Baby, Baby tijdens het Eurosongfestival van 1973, en dan opnieuw in 1974. Dat jaar behaalden ze de tweede plaats met hun lied Met de zomer mee.

Ze waren zeer populaire en ook in het echte leven vormden Nicole & Hugo een paar. Ze waren bijna 51 jaar getrouwd toen Nicole op 4 november 2022 overleed.