Grote Markt van Brussel in het teken van Mexico

16/08/2018

Dit jaar koos Brussel ervoor de Mexicaanse regio Guanajuato onder de aandacht te brengen via een kleurig begoniatapijt. Het bloemenkunstwerk, dat te zien was van 16 tot 19 augustus 2018, stelde allerlei symbolen uit de Mexicaanse cultuur voor.

Om de twee jaar hult de Brusselse Grote Markt zich in een begoniatapijt van 77 m lang bij 24 m breed. Telkens gaat het om een specifieke creatie. Het patroon wordt op ware grootte uitgezet op een doorzichtig plastic zeil met microperforaties. Het tapijt, een originele creatie van grafisch ontwerpster Ana Rosa Aguilar Aguado uit Uriangato, werd aangelegd door een 120-tal vrijwilligers. Bijna 500.000 begonia’s, 300 per vierkante meer en dat alles in minder dan 4 uur. De kunstenaar heeft er dit jaar een hoop symbolen en motieven van de Mexicaanse cultuur in verwerkt.

Het bloementapijt zet dus de Mexicaanse regio Guanajuato in de kijker. Centraal staat een vogel die typisch is voor het borduurwerk van de Otomicultuur, te midden van een zon, de opperste godheid van het Purépechavolk. Bepaalde kleuren konden door de droogte deze zomer in Europa niet worden getoond en moesten door andere worden vervangen. Er was rood, geel en bruin te zien. Merk ook op dat de talloze details van dit tapijt het meest complexe patroon ooit op de Grote Markt hebben gemaakt, bestaande uit 500.000 bloemen uit de streek van Gent.

Om te herdenken dat de UNESCO 20 jaar geleden de Grote Markt van Brussel uitriep tot het mooiste plein ter wereld, zijn voor de Beurs nog acht andere bloementapijten aangelegd die een werelderfgoedsite uitbeelden.