Gentse burgemeester Termont 2de beste van de wereld

03/02/2015

De Gentse burgemeester Daniël Termont (61) werd door het World Mayor Project op 3 februari verkozen tot tweede beste burgemeester ter wereld. Termont kreeg daarenboven de ‘World Mayor Commendation for services to European cities’. De burgemeester van Calgary (Canada) Naheed Nenshi veroverde de eerste plaats. De top drie wordt vervolledigd door Tri Rismaharini van Surabaya (Indonesië).

Het World Mayor Project beloont sinds 2004 tweejaarlijks de burgemeesters die hun inwoners het beste dienen, eerlijk en open communiceren en zowel nationale als internationale bijdragen leveren tijdens hun mandaat. De verkiezing gebeurt op basis van verschillende stemrondes en inhoudelijke criteria. De organisatie mikt op een wereldwijde aanpak; zelfs de burgemeester van een klein dorp kan in de top 10 belanden.

De jury heeft lof voor Termonts consequent keuze voor Gent. "Er werd hem verschillende keren gevraagd om in de nationale politiek te gaan, maar dat heeft hij steeds geweigerd om Gent en haar bewoners te kunnen dienen." Ook de ambitieuze milieu-, economische en sociale doelstellingen van de stad en hoe die gerealiseerd worden in samenwerking met de inwoners en andere stakeholders overtuigden de jury.

Termont wordt omschreven als iemand die zichzelf blijft en heel toegankelijk is. Hij praat vlot met gewone burgers maar is ook op internationaal bestuurlijk en zakelijk vlak een goede onderhandelaar.

Termont zelf draagt zijn 2de plaats op aan Gent en de Gentenaars: “Deze erkenning gaat om meer dan alleen mijn werk als burgemeester natuurlijk. Ze is te danken aan de schitterende reputatie die Gent vandaag heeft als bruisende, creatieve stad van kennis en cultuur. Daar werken we allemaal samen aan, elke dag: politici, ambtenaren, ondernemers en al die duizenden geëngageerde Gentenaars die van Gent zo’n wijze stad maken. Dus ik zou zeggen: proficiat Gentenaars, goed gedaan! ’t Is een schitterende erkenning van ons gezamenlijke werk. Laten we vooral zo verder doen!”