Gent, de best presterende stad qua duurzame mobiliteit

02/10/2018

Uit een nieuw rapport van Greenpeace België blijkt dat Gent de best presterende Belgische stad is qua duurzame mobiliteit. Het rapport vergelijkt de vijf dichtstbevolkte Belgische steden en rangschikt ze als volgt: Gent, Brussel, Antwerpen, Luik en Charleroi.

Het Wuppertal Instituut, door Greenpeace aangesteld om deze enquête te voeren, hanteerde 21 parameters verdeeld over vijf categorieën: openbaar vervoer, verkeersveiligheid, luchtkwaliteit,  mobiliteitsbeheer en actieve mobiliteit (stappen en fietsen).

Gent komt er als grote overwinnaar uit, met name dankzij haar circulatieplan, de vele fietsers en haar doordachte parkeerbeleid. Maar verrassend is wel de tweede plaats voor Brussel, dat haar inspanningen voor kwaliteitsvol openbaar vervoer en haar lage-emissiezone beloond ziet. Derde staat Antwerpen, bekend om haar hoge verkeersveiligheid en haar lage-emissiezone. Charleroi en Luik sluiten het rijtje door hun gebrek aan investeringen in openbaar vervoer en faciliteiten voor fietsers en voetgangers.

Hoewel die vijf steden het op Belgisch niveau goed doen, ligt er nog veel werk op de plank wat de stedelijke investeringen betreft, vergeleken met andere steden in Europa, zoals Amsterdam en Oslo. Niet toevallig dus dat Greenpeace België dit rapport op enkele weken voor de gemeenteraadsverkiezingen  publiceert. Daarmee wil het de alarmbel luiden en veranderingen op gang brengen om de klimaatuitdaging aan te gaan.