Excellentiecentrum voor cyberveiligheid in het hart van Europa

07/06/2022

Met nieuwe privé-investeringen wordt België een hub gespecialiseerd in cyberveiligheid die de Europese ruimtevaartactiviteiten wil beschermen.

In Transinne, in de provincie Luxemburg, bouwt de RHEA Group een groot centrum voor cyberveiligheid. Het bedrijf is gespecialiseerd in de levering van technische en beveiligingsoplossingen voor de ruimtevaart en defensie. Aanvankelijk lag het in het Waals-Brabantse Waver, maar nu vestigt het zich in de buurt van het European Space Security and Education Centre (ESEC) van het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) in Redu.

Die geografische nabijheid maakt dat RHEA nog meer kan inzetten op nieuwe cybercapaciteiten in dat Europese centrum, door competenties te ontwikkelen die beter de gegevensstromen kunnen beschermen van satellieten gespecialiseerd in positiebepaling en navigatie, zoals die welke door de Europese Unie in het kader van het Galileoproject zijn gebouwd.

Door in te stemmen met de grootste privé-investering in dat domein ooit in België, is RHEA dus wel degelijk voornemens integrale cyberbeveiligingsdiensten te leveren aan tal van partners, zowel particuliere, publieke als institutionele. Het is dus een uniek ecosysteem voor cyberveiligheid in Europa, dat nog uitbreidt op een site waar naast tal van hightechbedrijven Eurospace Center gevestigd is.

RHEA heeft al 750 werknemers in een tiental Europese landen, alsook in Canada, en creëert met dit nieuwe modulaire gebouw van 3.300 m² een honderdtal extra arbeidsplaatsen.