EUTOPIA, het universitaire netwerk van morgen breidt uit

11/10/2021

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) is de spil van een almaar ruimer universitair netwerk van professoren, studenten en externe partners die waarden als openheid en inclusie aanhangen.

EUTOPIA is een alliantie van universiteiten met standpunten die uitlopen in soortgelijke waarden van integriteit, openheid, academische vrijheid en inclusie. Rond de VUB cirkelen al enkele jaren universiteiten uit andere grote Europese steden, zoals Barcelona, Parijs, Warwick, Göteborg, Ljubljana. Nu komen daar Dresden, Venetië en Lissabon bij.

Door die alliantie ontstaan uitgebreide leergemeenschappen die internationaal verbonden zijn om thema’s gaande van burgerschap over duurzame mobiliteit tot nieuwe technologieën te bespreken.

EUTOPIA wil zich ook voor andere befaamde universiteiten buiten Europa openstellen. Zo zijn die van Rabat (Marokko), Kyungpook (Zuid-Korea), Monash (Australië) en Stellenbosch (Zuid-Afrika) een partnerschap met dit netwerk aangegaan.

Deze ruime grensoverschrijdende leergemeenschap tussen professoren, studenten en experten, die bol staat van kennis, ervaring en internationale uitwisselingen, neemt een breed themaspectrum vast, met name kritische gegevensanalyse, minderhedenkwesties, meertaligheid, artificiële intelligentie, duurzame mobiliteit of de commerciële uitbouw van nieuwe technologieën.

Voorts geven deze leergemeenschappen bij EUTOPIA studenten de kans gedurende korte tijd lokaal kennis en ervaring op te doen, naar het voorbeeld van het Erasmus-uitwisselingsprogramma.