Europa Nostra-prijs voor Gare Maritime in Brussel

01/06/2021

Het renovatie- en herinrichtingsproject voor de Gare Maritime in Brussel is bekroond met de Europa Nostra-prijs voor Europees erfgoed. Het kreeg de onderscheiding omdat het van de 24 ingediende projecten uit 18 Europese landen beschouwd werd als het beste op het vlak van monumentenzorg.

Dit oude goederenstation van Thurn & Taxis, gebouwd in 1907, als een enorme hal van metaal en glas, werd 110 later volledig gerenoveerd, met strikte naleving van de duurzame milieunormen. Zo liggen er 10.000 zonnepanelen op de daken en is geothermische verwarming geïnstalleerd. Het gebouw is volledig energieneutraal en gaf duidelijk voorrang aan hout als bouwmateriaal. De jury viel voor de ‘hoge kwaliteit van de nieuwe architectuur met toegevoegde waarde, zowel qua design als qua materialen’.

De site wordt een echte ‘overdekte stad’ van de toekomst, met kantoren, ontspannings- en handelsruimten, restaurants … Vooral de 3.000 m² grote binnentuin met seizoensbloeiers is een lust voor het oog. Buiten worden nog andere tuinen en een vijver aangelegd.