En de beste Belgische universiteiten zijn …

10/10/2018

Volgens de meest recente editie van de Times Higher World University Rankings 2019 staat België met 3 universiteiten in de top 200 van de beste ter wereld: de KU Leuven, de Université catholique de Louvain (UCL) en de Universiteit Gent zijn immers opgenomen in deze ranglijst, voor het tweede jaar op rij aangevoerd door de universiteit van Oxford.

Het gezaghebbende Britse magazine Times Higher Education baseert zijn rangschikking op meerdere indicatoren, zoals de kwaliteit van het onderwijs en het onderzoek, het aantal citaties in wetenschappelijke bladen en de internationale uitstraling. Zo kwam men aan zowat 1.250 instellingen in 86 landen.

Van de vier Belgische universiteiten in de lijst van 2018 - de vierde de Université libre de Bruxelles (ULB) - blijven er in de editie 2019 nog drie over: de KU Leuven, primus voor België, staat op 48, wat één rang lager is dan vorig jaar. De UCL gaat er één plaats op vooruit en deelt nu met de Universiteit Maastricht rang 128. De Universiteit Gent van haar kant zakt van rang 107 naar 143.

Koplopers zijn de universiteiten uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, die de top 10 domineren. De universiteit van Oxford haalt het van die van Cambridge. In hun zog komen Stanford University, Massachusetts Institute of Technology en California Institute of Technology. Merk ook de opmars van universiteiten uit onder meer China op, een bewijs van de groeiende concurrentie tegenover wat Times Higher Education beschouwt als een zekere stilstand bij de westerse universiteiten.

Top 10 van de ranglijst:

  1. Oxford University (GB)
  2. University of Cambridge (GB)
  3. Stanford University (USA)
  4. Massachusetts Institute of Technology (USA)
  5. California Institute of Technology (USA)
  6. Harvard University (USA)
  7. Princeton University (USA)
  8. Yale University (USA)
  9. Imperial College London (GB)
  10. University of Chicago (USA)