Een terugblik op 2016

21/12/2016

Het jaar loopt alweer op zijn einde… en dat wil zeggen dat we niet alleen stilaan uitkijken naar een volgend jaar, maar ook dat we terugkijken op wat er allemaal in het bijna voorbije jaar gebeurd is. 2016 was alvast bijzonder rijk aan nieuwsfeiten.

Zo was er in het begin van dit jaar ook de lancering van website ‘Focus on Belgium’. Ons redactieteam stond meteen voor de uitdaging om een zo ruim mogelijk publiek aan te spreken.

Vandaag zijn we verheugd te constateren dat onze lezers zowat over heel de wereld verspreid zijn. Alvast hartelijk dank ook voor de reacties die we regelmatig mogen ontvangen! Hierdoor zijn we nu extra gemotiveerd om ook in het volgende jaar aan de kwaliteit van onze artikels te blijven werken.

In afwachting maakte het redactieteam een selectie van nieuwsfeiten die er in 2016 uitsprongen. België liet zich in het voorbije jaar inderdaad in een heleboel domeinen opmerken, en het was dan ook niet gemakkelijk om een keuze te maken.

Wij wensen u alvast veel plezier toe bij het lezen van dit jaaroverzicht 2016!

 
Lifestyle

De Belgische atleten leverden uitstekende prestaties op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, met onder andere een gouden medaille voor zevenkampster Nafi Thiam en voor wielrenner Greg Van Avermaet. In totaal werden 6 medailles en 19 olympische diploma’s behaald. Hierdoor veroverde België de 35ste plaats in het medailleklassement.

Olympische Spelen
© Belgian Royal Palace

Ook in augustus raakte bekend dat de modeopleiding in Antwerpen als 4e beste opleiding gerangschikt staat in de Global Fashion School Rankings van het toonaangevende Britse mode-platform Business of Fashion. Na het internationale succes van de Antwerpse Zes bevestigden volgende generaties telkens weer de sterke visie van de school”, aldus Walter Van Beirendonck, hoofd van de Antwerpse modeopleiding en zelf een van de Antwerpse Zes.

Begin november bekroonde de gezaghebbende publicatie ‘Jim Murray’s Whisky Bible’ in zijn nieuwe editie ‘The Belgian Owl Single Malt 64 Months’ opnieuw tot de beste whisky van Europa. ‘The Belgian Owl’ is een creatie van de Luikse stoker Etienne Bouillon, die al sedert de jaren 90 rondliep met het idee om een whisky te maken met een gerstsoort die specifiek in Haspengouw gekweekt wordt.

 
Wetenschap

In maart werd bekendgemaakt dat vanaf het academiejaar 2016-2017 zes instellingen voor hoger onderwijs een nieuwe masteropleiding cyberbeveiliging aanbieden, een grote primeur voor België. Vier universitaire instellingen (ULB, UCL, UNamur en de Koninklijke Militaire School) en twee hogescholen (HEB en HELB) bieden de nieuwe opleiding aan. Het hoofddoel is specialisten op te leiden die de technische, juridische en ethische uitdagingen verbonden aan de beveiliging van IT-systemen aankunnen.

In de zomer bereikte ons het nieuws dat onderzoekers van de KU Leuven een belangrijke stap vooruit gezet hadden in de milieuvriendelijke bestrijding van muggen. Zij hadden immers ontdekt dat het biologische pesticide Bti dodelijker wordt voor muggen bij toevoeging van de geurstoffen van het bootsmannetje, een natuurlijke vijand van de mug. Bovendien sterven na contact met deze cocktail ook de nog levende muggen sneller, waardoor ze minder ziekten kunnen overdragen.

mug
© Shutterstock

In september ontving een Gents team van wetenschappers het kwaliteitslabel ‘Center of Excellence’ voor hun baanbrekend onderzoek naar reuma, een ziekte die gekenmerkt wordt door gewrichtspijnen. De Gentse reumatologen verrichten niet alleen experimenteel basisonderzoek, maar voeren ook klinische testen uit met het oog op de ontwikkeling van medicijnen. Hiermee behoren ze internationaal tot de absolute top.

 
Cultuur

De grote prijs van Angoulême, een van de meest prestigieuze prijzen in de stripwereld, werd in januari uitgereikt aan striptekenaar Hermann. De kunstenaar wiens echte naam Hermann Huppen is, werd in 1938 geboren in België, waar hij nog steeds woont. Volgens velen behoort hij tot de grootste realistische ontwerpers van de Frans-Belgische strips.

Het Middelheim beeldenpark werd door de Britse krant The Guardian opgenomen in het lijstje van de 10 mooiste beeldenparken in Europa. Het park dat in 1950 in de Antwerpse rand als een tijdelijke expo werd opgestart, groeide uit tot een vaste waarde en heeft nu een van de grootste collecties beeldhouwwerken in openlucht ter wereld.

Middelheim
Chris Burden, Beam Drop Antwerp, 2009 © Chris Burden Estate - Photo: Joris Luyten

Het Lam Gods, een van ‘s werelds beroemdste schilderijen dat de gebroeders Van Eyck in 1432 tot stand brachten, wordt sinds 2012 grondig gerestaureerd om het zijn originele luister terug te geven. Momenteel prijken de panelen en de lijsten van de buitenluiken van de triptiek opnieuw in de Sint-Baafskathedraal in Gent.

 
Internationaal

Brussel en Luik staan in de top 15 van steden met tevreden werknemers. Dat blijkt uit het ‘Perception of Quality of Life in European Cities’ rapport dat werd opgesteld door de Europese Commissie. Brussel eindigt met een score van 77% op een 7de plaats. Luik staat met 76% op een 12de plaats.

Het ‘International Business Compass’ van consultancybedrijf BDO rangschikt België bij de wereldtop van meest aantrekkelijke landen om zich als bedrijf te vestigen. Op het vlak van economische omgeving staat België op de 4de plaats wereldwijd. Die uitstekende positie is vooral te danken aan de centrale ligging en het financieel beleid.

Volgens het jaarlijks onderwijsverslag van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft België het derde beste onderwijssysteem van de 35 OESO-landen. België scoort daarmee aanzienlijk beter dan het wereldgemiddelde, met dank aan de uitstekende onderwijzers en het flexibele onderwijssysteem.

Onderwijs
© Vrije Universiteit Brussel

 
Business

De handel in Belgische agrovoedingsproducten is met 86,1% toegenomen tussen 2000 en 2014. Dat blijkt uit een studie van de FOD Economie die in januari gepubliceerd werd. Daarmee staat de agrovoedingsindustrie in voor 2,2% van het Belgische bruto binnenlands product en voor 8,2% van de totale waarde van de Belgische export. Chocolade, bakkerijproducten, vlees, groenten en fruit blijven absolute koplopers.

Op 5 juli ging een groep Belgische ondernemers in Shanghai over tot de oprichting van het platform Sinnolabs, dat als doelstelling heeft om innovatieve bedrijven bij te staan bij hun marktintrede in China. Het is bekend dat de Chinese markt enorm veel opportuniteiten biedt maar zonder de hulp van ervaren loodsen moeilijk te bevaren is.

Enkele jaren geleden tekende het Braziliaanse Olympische Comité een overeenkomst met de ‘Sports Technology Club’ van Agoria, dat op het internationale sporttoneel de belangen van Belgische technologiebedrijven vertegenwoordigt. Hierdoor kwam de organisatie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro tot stand met de medewerking van 9 Belgische bedrijven.