DE BELGEN WINNEN DE WORLD SOLAR CHALLENGE

18/10/2019

Het Belgische Agoria Solar Team, bestaande uit studenten van de KUL, won het Wereldkampioenschap Zonnewagen in Australië na een reis van 3.000 kilometer.

De World Solar Challenge is een wedstrijd die in 1987 werd gelanceerd, waarbij men in Australië van Darwin naar Adelaide moet rijden. De echte uitdaging is echter om deze oversteek in 50 uur met een zonnewagen af te leggen. De race, die 3000 kilometer lang is, doorkruist het continent van noord naar zuid. In de Australische woestijn rijden de deelnemers overdag door de 9 checkpoints.

Meer dan 40 teams uit een tiental landen streden in de snelste zonnewagens ter wereld om de titel . De Belgen van het Agoria Solar Team namen om de beurt plaats in de zonnewagen, de zogenaamde"BluePoint".

Gedurende enkele dagen behoorden de Belgen tot de top drie. De wedstrijd kende echter zijn hoogtepunt toen de "Red E", de kleinste auto in de race van de team van de Universiteit van Twente, die op dat moment voorop reed in de race, in de lucht gekatapulteerd werd door een rukwind. Daarna vloog de Nederlandse auto, de "NunaX" in brand nadat hij de leiding had genomen. Daardoor klommen de Belgen uiteindelijk naar de eerste plaats .

Het Belgische team had al in 2017 aan dezelfde wedstrijd deelgenomen, maar werd toen derde. In 2018 won het de Carrera Solar Atacama, de Latijnse versie van de race die in Chili plaatsvond. Deze kampioenstitel in Australië betekent dus de revanche van het team voor de vorige jaren.