De Belg Raphaël Liégeois binnenkort op ruimtemissie

23/05/2024

De Belg Raphaël Liégeois behaalde onlangs zijn diploma aan de ESA en is zopas geselecteerd voor de volgende ruimtevaartmissie. Zo wordt hij officieel de derde Belgische astronaut in de geschiedenis van de ruimtevaart.

Raphaël Liégeois behaalde zijn astronautendiploma op 22 april na een intense opleiding aan het Europees Astronautencentrum van de ESA. In 2026 mag hij de ruimte in. Hij is namelijk aangesteld voor een missie van lange duur naar het internationaal ruimtestation ISS, dat op 400 km boven ons hoofd rond de aarde draait.

Hij is afkomstig uit Namen, is ingenieur en onderzoeker neurowetenschappen die zijn opleiding kreeg aan de universiteit van Luik en doceerde aan de universiteiten van Lausanne en Genève voor hij in november 2022 werd aangenomen door de ESA.

De 36-jarige Namenaar wordt de tweede astronaut uit de klasse van 2022 die naar het ISS gaat (de Franse Sophie Adenot zou zes maanden eerder aan boord van een raket vertrekken). Slechts twee Belgen hadden het voorrecht hem voor te gaan: Dirk Frimout in 1992 en Frank De Winne in 2002 en 2009.

Aangezien zijn eerste missie van zes maanden voor september 2026 is gepland, heeft Raphaël Liégeois nog twee jaren voorbereiding voor de boeg. Tot dan wacht de Belgische astronaut een wel heel specifieke training in Houston (VS), een mission specific training, in een centrum van de NASA.

Zijn vroege aanstelling laat ons verhopen dat hij in de toekomst nog aan andere missies deelneemt. Als Europeaan kan hij misschien mee met toekomstige maanmissies, die voor de astronautenklasse van 2022 mogelijk vanaf 2030 georganiseerd worden in het kader van het Amerikaanse Artemisprogramma, waar ook Europa aan deelneemt.

Het is bekend dat België veel belang hecht aan de ruimte en dus is Raphaël Liégeois de trots van het hele land.