Chemische recyclage levert België wereldwijde primeur op

15/07/2021

De ambitie van België om te pionieren op het vlak van hergebruik van plastic afval kent geen grenzen. De wereldwijde primeur van milieutechnologiebedrijf Indaver met chemische recyclage van onder meer yoghurtpotjes is daar een sprekend voorbeeld van.

Het gros van de zowat 30 miljoen ton plastic afval die Europa jaarlijks produceert, belandt op stortplaatsen of in de verbrandingsoven. Niet bepaald een milieuvriendelijke oplossing. Via mechanische recyclage krijgt slechts een klein deel daarvan een tweede leven. Na een knip- en wasbeurt wordt het afval hersmolten tot bruikbare plastic korrels, die echter door verontreinigingen van lage kwaliteit zijn en alleen geschikt voor minderwaardige toepassingen. Het moet dus beter!

En het kán beter, met chemische recyclage, uitgedokterd door Indaver. Precies zoals je een huis van Lego blokje voor blokje afbreekt, kan het bedrijf het polystyreen in yoghurtpotjes, vleesschaaltjes, andere kunststoffen verpakkingen en piepschuim van containerparken tot zijn basisbestanddelen verknippen. Van die één voor één losgemaakte perfect gezuiverde blokjes maak je dan nieuwe kwaliteitsproducten.

Tegen 2024 moet in Antwerpen een nieuwe fabriek klaar zijn voor dat project rond circulaire economie. Er wordt gemikt op de verwerking van liefst 65.000 ton polystyreen per jaar, ook van buitenlandse origine. Het streefdoel is België definitief op de kaart te zetten als hoogtechnologisch knooppunt voor recyclage. En we zijn op de goede weg.