Carrières du Hainaut in Notre-Dame van Parijs
Het rijtje Belgische vaklui dat de Notre-Dame van Parijs in haar oude glorie heeft helpen herstellen is indrukwekkend. Na een restauratiebedrijf, een bureau voor landschapsarchitectuur, een gerenommeerd fotograaf-videokunstenaar-cineast zetten we nu de schijnwerper op de authentieke Belgische blauwe hardsteen uit de Carrières du Hainaut in het Waalse Zinnik.

Mensen stonden te huilen toen op 15 april 2019 de spitse vieringtoren bij de brand van de Notre-Dame van Parijs als een kaartenhuisje instortte. Daarbij liepen het schip en vooral het koor zware schade op.
De bouwmeesters kregen de opdracht om binnen vijf jaar dit majestueuze bedehuis identiek herop te bouwen, met dezelfde materialen en technieken, als het origineel. Een enorme opgave die tot een goed einde werd gebracht. Voor de betegeling kwam men bijna als vanzelfsprekend terecht bij Carrières du Hainaut in Zinnik. Haar authentieke Belgische blauwe hardsteen is resistent, duurzaam, lichtporeus en lijkt het meest op die er al lag vóór de brand. Liefst 800 m² werd er in dambordpatroon gelegd, afwisselend met de helft zogeheten Lunelmarmer van een steengroeve nabij het Franse Boulogne-sur-Mer. Zonder nieuwe ramp kan onze steen er over 2.000 jaar nog liggen, beweert een architect van de groeve.
Deze parel onder de steensoorten is nu al te bewonderen in onder meer het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, het Louvre Abu Dhabi, metrostation Madison Square in New York en van april tot oktober 2025 in het Belgische paviljoen van de Wereldtentoonstelling in Osaka. Stuk voor stuk visitekaartjes om u tegen te zeggen.