Brusselse start-ups prijzen aantrekkingskracht en ondernemersvriendelijk klimaat van hoofdstad

02/09/2019

Maar liefst 90% van de Brusselse startende bedrijven vinden de Belgische hoofdstad zelfs interessanter dan Parijs, Londen of Berlijn, dankzij haar wervende kracht en ondernemersvriendelijkheid.

Wat trekt ze dan zo specifiek aan? De degelijke IT-infrastructuur en het aanbod van begeleidende maatregelen. Andere befaamde innovatiecentra als Parijs (67%), Berlijn (88%) en Londen (87%) doen het op dat vlak minder goed dan Brussel. Anderzijds moeten we wel Amsterdam en Zurich (beide 93%) laten voorgaan. Voorts zegt 87% van de Brusselse start-ups nadrukkelijk hun activiteiten niet naar het buitenland te willen verplaatsen. Dat percentage ligt beduidend hoger dan het Europese gemiddelde van 59%.

 

Toch is er nog ruimte voor verbetering alvorens Brussel kan aansluiten bij de koplopers in de ranglijst, Oslo (97%) en Stockholm (100%). Zo zijn het aantrekken van nieuwe klanten en bekwaam personeel en een betere toegang tot kapitaal nog ernstige werkpunten. Pas als die met succes zijn aangepakt, kan onze hoofdstad uitgroeien tot een internationale trekpleister voor start-ups.

De studie is uitgevoerd door European Start-up Survey onder leiding van consultancybureau PwC.

 

Les start-ups saluent l'attractivité de Bruxelles