Brussels kunstenaarsduo schittert in Venetië

20/05/2019

Belgische kunstenaars Jos de Gruyter en Harald Thys winnen met hun project Mondo Cane een eervolle onderscheiding op de Biënnale van Venetië 2019.

Het is weer verzamelen geblazen voor kunstliefhebbers. Op de Biënnale van Venetië, een van de grootste en meest gerenommeerde kunstevenementen ter wereld, kiezen meer dan 90 landen een of meer artiesten om hun paviljoen aan te kleden.

De reacties op de Belgische inzending zijn erg positief. Met name de gulle humor van het kunstwerk overtuigde de jury zelfs om de makers te bekronen met een eervolle onderscheiding. Ze vindt dat het Belgische paviljoen op een alternatieve manier aankijkt tegen de onderschatte aspecten van de sociale relaties in Europa. Verzonnen karakters krijgen gestalte in de vorm van mechanische poppen gebaseerd op folkloristische stereotypes. Zo creëren ze twee of zelfs meer parallelle werkelijkheden.

Harald Thys grapte dat de onderscheiding het mooiste geschenk in zijn leven is … na zijn vrouw. Ook Anne-Claire Schmitz, de curator van de inzending namens België door de Franse Gemeenschap, is duidelijk in haar nopjes, zeker omdat ons land voor het eerst in honderd jaar deelname een dergelijke prijs krijgt. Ze vindt de primeur een stimulans voor ieder die aan het project heeft meegewerkt.

De hoofdprijs, de Gouden Leeuw, was voor het Litouwse Sun & Sea (Marina). En de Belgisch-Nigeriaanse Otobong Nkanga uit Antwerpen kreeg een van de twee speciale vermeldingen.

Vanaf 14 februari 2020 is Mondo Cane in de Bozar te zien