Brussels Airport grootste Europese farmadraaischijf

02/10/2020

Terwijl farmabedrijven koortsachtig werken aan de ontwikkeling van Covid 19-vaccins, bereidt Brussels Airport zich als Europa’s farmadraaischijf nr. 1 voor op het snelle en veilige transport van miljarden dosissen over de hele wereld.

Luchtvervoer van medisch materiaal vereist snelheid en een constante temperatuur. Van alle Europese luchthavens beschikt Brussels Airport over de meest adequate uitrusting voor grootschalige distributie: zelf ontwikkelde mobiele frigoboxen op batterijen en zonnepanelen, hightechcontainers en liefst 30.000 m² aan temperatuurgecontroleerde opslagruimte. Maar gezien de te produceren volumes en de specifieke transportomstandigheden, die per vaccin anders kunnen zijn, rijst de vraag of de beschikbare vluchtcapaciteit zal volstaan. Misschien zullen er naast vracht- ook passagiersvliegtuigen moeten worden ingezet. En zullen er straks voldoende gespecialiseerde koelverpakkingen, -containers en droogijs voor vaccins zijn om het koudeketentransport van de farmasites naar de vaccinatiecentra te garanderen?

 

Tot slot enkele cijfers die voor zich spreken. 25 van de 100 logistieke bedrijven op Brussels Airport zijn gespecialiseerd in de behandeling van medicijnen en vaccins. Het farmatransport is sinds 2016 met 85% gegroeid en maakt nu 8% uit van de totale luchtvracht van Brussels Airport, waarmee deze alle andere Europese luchthavens ver achter zich laat.