Beste café van Europa: Het Goudblommeke in Papier in Brussel
‘9,7 op 10!’, de maximumscore, geeft The European Bar Guide aan deze artistieke en literaire ontmoetingsplaats van weleer waar vandaag stamgasten, jongeren en toeristen komen genieten van het interieur, de sfeer, de geschiedenis, de bieren en nu en dan een vleugje cultuur.

De huidige uitbaters namen Het Goudblommeke in Papier over in 2023. Wisten zij veel dat ze nu in de prijzen gevallen zijn! Ze kregen het te horen van toeristen die de website van The European Bar Guide in het oog houden en hen feliciteerden met hun bekroning. Bezoekersaantal en omzet gingen prompt de hoogte in.
Focus On Belgium wil van de gelegenheid gebruikmaken om een duik te nemen in het boeiende verleden van dit 17e-eeuwse huis met zijn kleingeruite deurvensters en bepleisterde witgeschilderde lijstgevel op plint aan de Cellebroersstraat 55, op goed 500 m van station Brussel-Centraal. Vooral het ijzersmeedwerk in de vorm van bloeiende takken als gevelversiering zorgt voor een apart accent.
Een gevelplaat herinnert eraan dat de Zusters van Sint-Vincentius a Paulo er hun eerste vestiging in Brussel hadden, in 1843. Na het vertrek van de religieuzen kreeg het pand een commerciële functie, als herberg. De West-Vlaamse anarchistische dichter, filosoof, kunsthandelaar en theatermaker Geert van Bruaene baatte het vanaf 1944 uit en doopte Café des Artistes definitief om in Het Goudblommeke in Papier. Deze kleurrijke zonderling had goede connecties in de kunstwereld. Toen hij de biertap bediende, was het een trefpunt voor een keur aan schilders en schrijvers van naam en faam. Te veel om op te noemen, maar toch een greep: de surrealisten René Magritte, Max Ernst en Louis Scutenaire, chansonnier Jacques Brel, Pierre Alechinsky en Christian Dotremont van de Cobrabeweging, de redactie van het avant-gardistische kunsttijdschrift Tijd en Mens, de vader van de Art Brut Jean Dubuffet, de schrijvers Hugo Claus, Louis Paul Boon, Simon Vinkenoog en geestelijk vader van Kuifje, Hergé. Van Bruaene organiseerde tijdens de hoogdagen om de drie weken ‘poëtische bijeenkomsten’ op de eerste verdieping en na zijn dood in 1964 gingen de poëzieavonden gewoon door. Intussen was het etablissement met zijn oude houten tafels, stoelen, banken en met zand bestrooide vloertegels in dambordpatroon, volgestouwd met foto’s, tekeningen, schilderijen, allerlei ingelijste artefacten, spreuken en zelfs een authentiek handschrift van Guido Gezelle … ooit in totaal meer dan 350 stuks. Het Goudblommeke in Papier is sinds 1997 beschermd erfgoed en grondig gerestaureerd en gerenoveerd.
Waarom niet zelf ’s wegdromen bij een glas bier, een of ander boek, een concert of een geanimeerde babbel meepikken met een gelijkgezinde of andersdenkende wereldburger? Kijk dan gelijk of de 200 jaar oude Leuvense stoof er nog staat, met op de schouw erboven in gulden letters het aforisme Ole com bove (Olie komt boven) of elders Elke mens – of was het toch ‘man’? - heeft recht op 24 uur vrijheid per dag! Het is maar dat u het weet …