Belgische zonnewagen breekt wereldrecord

23/06/2022

Een voertuig op zonne-energie van het Belgische team Agoria Solar breekt nieuw wereldrecord: 1.051 km in 12 uur.

Op de testbaan in het Limburgse Lommel vestigde onlangs een team ingenieursstudenten van de KU Leuven het record van het meeste aantal kilometers gereden met een zonnewagen in 12 uur tijd. Het oude record uit 2020 stond op naam van het team van de Technische Universiteit Delft in Nederland, met 924 km.

Hoewel het Belgische team dat oude record met 127 km heeft verbeterd, denkt het dat zijn wagen, BluePoint Atlas, er enkele kilometers extra had kunnen uithalen als het bij momenten niet was gaan bewolken en vooral als zijn ‘bolide’ tijdens de race niet was lekgereden.

Het Leuvense team kijkt al uit naar een volgende uitdaging: de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika, van 9 tot 16 september. Tijdens hun eerste deelname moeten de Belgen het opnemen tegen studententeams uit de hele wereld. Acht dagen lang moeten de deelnemers louter en alleen op zonne-energie een zo groot mogelijke afstand afleggen. Een erg lange beproeving, die vereist dat de zonnewagen technisch perfect in orde is en voor de race de juiste strategische keuzes worden gemaakt.

We juichen dit hoogstandje van de Belgische ingenieurs toe, want op hun beurt zetten zij de technologische stappen vooruit om naar verwachting heel binnenkort de eerste zonnewagen op de markt te kunnen brengen.