Belgische schuimwijn beter dan champagne

16/05/2019

Een schuimwijn uit Henegouwen won op een internationale degustatiewedstrijd een prijs voor uitmuntendheid. Een topprimeur!

Sinds 1994 bekroont de wereldwedstrijd van Brussel jaarlijks wijnen van onberispelijke kwaliteit. Tijdens de 26e editie, die dit jaar van 2 tot 5 mei plaatsvond in Zwitserland, proefden 342 internationale experts zowat 9.000 stalen uit 50 verschillende landen. De prijs voor de internationale ontdekking in de categorie schuimwijnen ging naar een Belgische wijn: de Cuvée Prestige 2014 Brut Blanc de Blancs van domein Chant d'Éole in het Henegouwse Quévy-le-Grand. Zo laat hij de 760 concurrerende mousserende wijnen in deze categorie, waarvan 200 champagnes, achter zich.

Deze Cuvée Prestige behaalde al goud tijdens de wedstrijd 2015, hoewel domein Chant d’Éole pas in 2010 werd opgericht. Het is een schuimwijn bestaande uit 98% Chardonnay en 2% Pinot Blanc, gemaakt op de traditionele manier: handgeplukte druiven en flessen die 48 maanden zijn bewaard.

De 26e editie van de wedstrijd reikte nog negen andere medailles uit aan Belgische wijnen, zoals de sprankelende cuvees van Château de Bioul, Ruffus en wijnen uit Luik. Niet alleen Frankrijk en Italië produceren topwijnen, ook België speelt almaar vaker mee met de grote jongens. De wijnliefhebbers lusten er wel pap van, maar met mate!