Belgische groenterestaurants vallen in de radijzen

17/11/2022

De plantaardige keuken is sinds een tiental jaar bezig aan een steile opgang. Twee Belgische restaurants, Vrijmoed uit Gent op 4 en Humus & Hortense uit Brussel op 10, staan in de top 10 van de beste groenterestaurants ter wereld. Niet met sterren, maar met radijzen worden zij bekroond.

Beide kregen in de nieuwe editie van de online culinaire gids We’re Smart Green Guide vijf radijzen, het maximum. De strenge selectie is gebaseerd op de Think Vegetables! Think Fruit!-filosofie van de onvolprezen Belgische groentechef en oprichter van de gids, Frank Fol. Om te beginnen moet het restaurant menu’s aanbieden die minstens uit twee derde groente en fruit bestaan. Naast het gezondheidsaspect zijn smaak, originaliteit, presentatie, bereidingstechnieken, het gebruik van natuurlijke kleurstoffen en een goede communicatie over het fruit en de groente in elk gerecht erg belangrijk. Ook of seizoensproducten creatief worden aangewend en allerlei duurzaamheidscriteria, zoals de ecologische voetafdruk en de sociale impact, spelen een rol.

Groenterestaurants zijn niet meer weg te denken uit het culinaire landschap. Zeker niet in België, dat maar liefst 20 adressen in de top 100 van de gids heeft staan prijken. Na de twee kampioenen volgen met name L’Air du Temps uit Éghezée (12), Arabelle Meirlaen uit Marchin (17), Hof van Cleve uit Kruisem (22) en De Vijf Seizoenen uit Brakel (25). Het volledig plantaardige Amaranth uit Merelbeke tot slot won de Discovery Award voor beste nieuwkomer.