Belgische expertise blinkt uit in paardensector

10/01/2022

Sportief presteert België constant op topniveau en daarbovenop wordt België beschouwd als het wereldcentrum van de paardensector.

Met 75.000 leden is de paardensport een van de meest beoefende in België. Weinig verrassend dus dat heel wat kampioenen al decennialang doorstoten naar de wereldklasse, zoals onze olympische en paralympische ruiters die op de vorige OS in Tokio brons en goud wonnen.

De kracht van België ligt ook in de kwaliteit van zijn paardeninfrastructuur. Want een sportpaard vereist dagelijks uitstekende verzorging, met elektrisch verwarmde dekens of verkoelende baden naargelang het seizoen. Ze verdienen de behandeling waar ze als volwaardige atleet recht op hebben.

Met 70.000 geregistreerde sportpaarden trekt België ook talrijke topruiters uit het buitenland aan (Brazilië, Mexico, Egypte) en veel dressuurpaarden in België zijn goud waard in andere landen, vooral in de Emiraten, waar onze arabieren de meest prestigieuze prijzen wegkapen.

Ons imago steunt op zowat 2.000 Belgische bedrijven die gerelateerd zijn aan die sport; de jaaromzet bedraagt ruim 3 miljard euro. Overal ter wereld doet de Belgische expertise zich voelen in de voeders, verzorgingsproducten, stallen, bouwprojecten, omheiningen, veterinaire zorg en in het weg- en luchttransport van de paarden.

Algemeen kent de paardenwereld België het hoogst mogelijke kwaliteitslabel toe.