Belgische erfgoed in het buitenland

03/05/2017

Door de eeuwen heen lieten Belgen erfgoedsporen na over de hele wereld: bruggen, gebouwen, stedelijke infrastructuur, glasramen, fresco’s ... Vaak verwijst de naam van dat erfgoed naar België en zet het ons land in de kijker. Doorgaans zijn de plaatselijke overheden belast met de instandhouding ervan. De Prijs voor het Belgische erfgoed in het buitenland is bedoeld om dit rijke en vaak vergeten erfgoed onder de aandacht te brengen. Niet alleen worden de meest opmerkelijke plaatselijke beschermingsinitiatieven bekroond, ook wordt onrechtstreeks en op middellange termijn een aanzet tot een betere instandhouding gegeven.

 
De drie gelauwerde sites 2017 zijn:

De 'Vila Belga' van de ‘Compagnie auxiliaire des Chemins de Fer au Brésil, in Santa Maria (Rio Grande do Sul, Brazilië), een residentiële wijk uit 1905-1907, gebouwd door de Compagnie auxiliaire des Chemins de Fer au Brésil, als onderdak voor haar personeel. Het aanknopingspunt met België is dat Belgische aannemersbedrijven er hun werknemers lieten verblijven.

Het Belgian Friendship Building in Richmond (Virginia, Verenigde Staten), een voorbeeld van avant-gardearchitectuur met op de buitenmuren meesterlijk halfverheven beeldhouwwerk dat verwijst naar Belgisch Congo. Belgisch architect Henry Van de Velde, die mee aan de basis ligt van de art nouveau, ontwierp dit gebouw voor de Wereldexpo 1939 in New York.

Het Centre de Recherche en Sciences Naturelles (CRSN) in Lwiro (Zuid-Kivu, Democratische Republiek Congo), dat sinds zijn oprichting altijd operationeel is gebleven, zelfs tijdens de woelige oorlogsjaren die het oosten van de DRC teisterden in de jaren 1990-2000. Er werd meermaals geplunderd, maar al bij al zijn de wetenschappelijke collecties intact gebleven: de grootste wetenschappelijke bibliotheek van de Grote Merenregio, een uitgebreide collectie zoogdierskeletten en opgezette dieren, een omvangrijk herbarium met planten uit de hele regio, etc.

Foto's vindt u hier.