Belgische codekraker wereldtop

06/10/2022

In de jaren 1960 zaaide de beruchte Zodiac Killer, een Amerikaanse seriemoordenaar, paniek in Californië. Hij beweerde 37 mensen te hebben gedood, waarvan er vijf zijn bevestigd. In december 2020 haalde onze landgenoot Jarl Van Eycke het wereldnieuws toen hij na ruim 50 jaar zijn geheimschrift had ontrafeld.

Deze 40-jarige magazijnmeester uit het Oost-Vlaamse Melsele is een van de beste – zo niet dé beste – ontcijferaar ter wereld. Wat topspeurders, zelfs de FBI, in meer dan 50 jaar niet was gelukt, brachten de inspanningen en het vernuft van Jarl Van Eycke, de Amerikaanse webdesigner David Oranchak en de Australische wiskundige Sam Blake wél tot een goed einde. Zij kraakten code Z340 – zo geheten omdat hij uit 340 tekens bestond. De misdadiger had er een spelletje van gemaakt die versleutelde boodschap in november 1969 naar de politie en de lokale krant San Francisco Chronicle te sturen. Zonder echter zijn identiteit prijs te geven … De drie bollebozen wisten de bizarre symbolen om te zetten in begrijpelijke taal. Zo vernamen we enkele onthutsende uitspraken van de killer, als: ‘Hopelijk vinden jullie het leuk mij proberen te vangen.’ en ‘Ik ben niet bang voor de gaskamer, want die zal me nog sneller in het paradijs brengen.’

Jarl Van Eycke heeft trouwens duidelijk iets met codes. Want even later kraakten hij en een collega nog de code van de Nederlands-Vlaamse ingenieur, cartograaf en astronoom Michael van Langren (1598-1675) om op volle zee je positie te bepalen.