BELGISCH WINDPARK DAT DRAAIT

03/07/2020

België staat nu vierde op de wereldranglijst qua offshore windenergie.

In januari 2020 sloegen MHI Vestas en Parkwind de handen ineen voor de bouw van het eerste offshore windpark met extra krachtige turbines. Deze zogeheten V164-95.MW-modellen zijn de eerste ter wereld met een vermogen van meer dan 9 MW.  Het totaalvermogen van dit windpark met 23 turbines voor de kust van Oostende bedraagt dus 219 MW.

Dit project beantwoordt ook aan de ambitie van de federale overheid om de offshore windcapaciteit in de Belgische territoriale wateren te verdubbelen. Tegen 2030 mikt men op een vermogen van 4 GW, om aldus de verbintenis na te komen die België Europees en in het kader van het Klimaatakkoord van Parijs is aangegaan.

Sinds het park Northwester 2 in mei in gebruik is genomen, komt België met dit zevende windproject aan een geïnstalleerd vermogen van 1.775 MW qua offshore windenergie. Daarmee staat ons land op dat vlak vierde op de wereldranglijst, voor Denemarken en achter het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en China.

Northwester 2 in de Noordzee zal voldoende elektriciteit kunnen leveren aan 220.000 gezinnen in België, of 9.500 gezinnen per turbine. En dat allemaal met schone energie!