België voert donatie van coronavaccins aan arme landen op

04/11/2021

Belgisch minister van Ontwikkelingssamenwerking, Meryame Kitir, kondigde aan dat België de komende weken 3,8 miljoen doses coronavaccin aan de arme landen gaat leveren. Wij doen beter dan heel wat andere Europese landen, door concreet onze toezegging (4 miljoen doses voor eind 2021) waar te maken en zelfs ruim te overtreffen.

Als alles verloopt zoals gepland – en daar ziet het naar uit – zal België tegen eind dit jaar uiteindelijk 7,3 miljoen doses leveren. Zowat het dubbele van wat eerst was beloofd. Men moet goed beseffen dat deze donaties meer zijn dan een solidariteitsgebaar, want door overal elders ter wereld vaccinaties te stimuleren voorkomt men dat varianten opduiken die later mogelijk naar ons overwaaien.

 

De vaccindonatie is niet zomaar een levering; ze kwam tot stand door een afspraak tussen het donorland, het ontvangende land, de fabrikant en het Covax-mechanisme. Het volstaat niet dat het medicijn op de bestemming aankomt, er moeten ook voldoende personeel en materiaal voorhanden zijn om het toe te dienen en de betrokkenen moeten vaccinatiebereid zijn.

 

Sinds begin dit jaar is er al geleverd aan Rwanda, Senegal, Tunesië en Oeganda. België ondersteunt ook de lokale vaccinproductie, zodat de landen waar een tekort heerst niet langer van onze donaties afhankelijk zijn.