België vijfde in Europa op het vlak van internetgebruik

24/02/2015

België staat qua internetgebruik op de vijfde plaats in de Europese ranglijst. Dat blijkt uit de Digital Economy and Society Index (DESI) 2015, een jaarlijks onderzoek dat wordt uitgevoerd op vraag van de Europese Commissie. Het onderzoekt vergelijkt de 28 lidstaten van de Europese Unie op vijf vlakken: connectiviteit, menselijk kapitaal, internetgebruik, integratie van digitale technologie en digitale overheidsdiensten. De top vijf wordt aangevoerd door Denemarken, Zweden, Nederland en Finland.

België boekt vooruitgang op vier van de vijf gemeten zaken. Op het vlak van connectiviteit staat het zelfs op de eerste plaats binnen Europa. Op het vlak van online publieke dienstverlening gaat het daarentegen achteruit. Dit is in hoofdzaak te wijten aan de snelle vooruitgang die in de andere EU-landen op dat vlak is geboekt.

In bijna heel België is er toegang tot breedbandinternet en 73% van alle internetabonnementen komt met een snelheid van minstens 30 Mbps. 83% van de bevolking gebruikt het internet regelmatig en ongeveer 42% gebruikt actief de e-diensten aangeboden door de verschillende overheidsdiensten. 80% van de meest belangrijke momenten in het leven (geboorte, verhuis, enz.) kunnen online geregistreerd worden. 65% van de Belgische internetgebruikers heeft al via internet spelletjes gespeeld of gedownload of zelfs beeldmateriaal, film of muziek gedownload. Wat betreft het elektronisch delen van informatiesoftware staat het Belgische bedrijfsleven op de eerste plaats in Europa.