België trekt buitenlandse investeerders aan

04/06/2020

Volgens een internationale studie blijft België in de top 5 van de Europese landen die de meeste buitenlandse investeringen aantrekken.

Elk jaar rapporteert Ernst & Young (EY), een van de belangrijkste auditbureaus ter wereld, hoe aantrekkelijk elk land is om in te investeren. Zoals in 2018 stond België vijfde in de Europese rangschikking, na Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje. 

Het valt op dat België nooit eerder zoveel nieuwe investeringen heeft aangetrokken. Van de 267 die in 2019 zijn geregistreerd zijn er 197 volledig nieuw, terwijl het bij de andere om uitbreidingen van bestaande projecten gaat. Partner bij EY België Marie-Laure Moreau onderstreept: ‘Dat er nooit zoveel nieuwe investeringsprojecten als in 2019 zijn geweest, toont aan dat we het eigenlijk beter doen dan vorig jaar en dat een solide basis is gelegd voor groei de komende jaren.’ 

De sector verkoop en marketing ligt met 105 projecten duidelijk voorop, gevolgd door de verwerkende industrie met 60 projecten en de logistiek met 51. Met z’n drieën vertegenwoordigen ze ruim 80% van de buitenlandse investeringen in 2019 in België. 

Geografisch gezien hebben Wallonië en Brussel het nooit zo goed gedaan, met respectievelijk 64 en 76 investeringsprojecten in 2019. Ondanks een terugval tegenover 2018 blijft Vlaanderen veruit de regio die de meeste buitenlandse investeringsprojecten in België aantrekt.