België staat tiende op de wereldranglijst voor gendergelijkheid

28/10/2014

België staat tiende op de wereldranglijst voor gendergelijkheid van het World Economic Forum (WEF). Daarmee steeg het met één plaats in vergelijking met 2013.

Het WEF stelt sinds 2006 jaar elk jaar een ranglijst samen over de genderkloof in verschillende landen. Om deze rangorde te bepalen wordt rekening gehouden met de verschillen tussen mannen en vrouwen op het vlak van onder andere verloning, toegang tot hooggeschoolde jobs, toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, politieke participatie en  levensverwachting. De resultaten werden op 28 oktober in Genève gepubliceerd.

In de 142 bestudeerde landen is de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen het kleinst op het gebied van gezondheid en 35 landen, waaronder ook België, zijn er in geslaagd om de ongelijkheid tussen de seksen op dit vlak volledig te elimineren.

De ranglijst van het WEF is ontworpen om een grotere bewustwording te creëren van de uitdagingen van de genderkloof en over de mogelijkheden die het verminderen van de kloof creëert. De methodologie en kwantitatieve analyse achter de ranglijst zijn bedoeld om te dienen als basis voor het ontwerpen van effectieve maatregelen voor het verminderen van de genderkloof.

De ranglijst blijft de sterke correlatie tussen de genderkloof in een land en het nationale concurrentievermogen opmerken. Aangezien vrouwen goed zijn voor de helft van het  potentieel talent in een land, is het concurrentievermogen van een land op de lange termijn sterk afhankelijk van de vraag of en hoe het zijn vrouwen onderwijst en inzet.