België opnieuw in Europese top vijf voor het aantrekken van buitenlandse investeringsprojecten

04/06/2015

2014 was een recordjaar voor de buitenlandse investeringen in België. Dat blijkt uit de twaalfde editie van de jaarlijkse 'Barometer van de Belgische Attractiviteit' van Ernst & Young.

198 projecten werden gelanceerd in 2014, dat is een stijging van 13% ten opzichte van 2013 en het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar. België behoudt daarmee zijn plaats in de top vijf van Europese landen voor het aantrekken van directe buitenlandse investeringsprojecten.

Sales & marketing trekt de meeste investeringsprojecten aan, productie en de logistieke sector vervolledigen de top drie. De belangrijkste buitenlandse investeerders in België zijn de Verenigde Staten en buurlanden Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Hun totale aandeel in de buitenlandse investeringen bedraagt 62%.

Zo’n twee derde van de projecten zijn volledig nieuwe investeringen. Greenfieldprojecten of nieuwe investeringsprojecten zijn een belangrijke graadmeter voor de aantrekkelijkheid van een land. Met de economische crisis kende België vanaf 2008 een sterke terugval van het aantal greenfieldprojecten. Met dit resultaat zit België terug op het niveau van voor de economische crisis, en dat oogt positief.”, stelt Herwig Joosten, Managing Partner Tax Ernst & Young België.

2014 was ook een topjaar voor directe buitenlandse investeringen in Europa: het aantal buitenlandse investeringsprojecten bereikte een recordhoogte van 4.341, een stijging met 10% ten opzichte van 2013. In de rangschikking van investeringsbestemmingen gaan het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje België vooraf.

Met de jaarlijkse ‘Barometer van de Belgische Attractiviteit’ houdt Ernst & Young de vinger aan de pols van het Belgische investeringsklimaat. De studie is gebaseerd op een tweevoudige, originele methodologie die ten eerste de echte attractiviteit van Europa weergeeft voor directe buitenlandse investeerders aan de hand van de European Investment Monitor (EIM) van EY, en ten tweede de ‘waargenomen’ attractiviteit weergeeft van Europa en zijn concurrenten aan de hand van een representatief panel van meer dan 800 internationale beslissers.