België n°1 voor toegang tot rechtbank voor kinderen

15/02/2016

Nergens ter wereld hebben kinderen gemakkelijker toegang tot een rechtbank dan in België. Dit blijkt uit het rapport van het Child rights international network (CRIN). Nummer 2 en 3 zijn Portugal en Spanje. De rest van de top 10 wordt vervolledigd door Finland, Nederland, Luxemburg, Kenya, IJsland, Letland en het Verenigd Koninkrijk.

Uit het CRIN-rapport blijkt dat kinderen in België het gemakkelijkst hun rechten kunnen laten verdedigen. Dat komt onder andere omdat ze spreekrecht hebben en er gratis jeugdadvocaten zijn.

Zo bepaalt de Wet op de Familierechtbank van 1 september 2014 dat kinderen van 12 jaar of ouder automatisch door de rechter worden uitgenodigd om te vertellen wat zij belangrijk vinden als hun ouders bijvoorbeeld met elkaar in conflict liggen. Kinderen hoeven niet op dit aanbod in te gaan, maar ze hebben wel dit recht. Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet automatisch opgeroepen, maar als ze aan de rechter vragen om gehoord te worden, moet deze op hun vraag ingaan.

Ook op het terrein van de bijstand van minderjarigen door een advocaat behaalt België goede punten. Elke minderjarige komt in ons land automatisch in aanmerking voor gratis juridische bijstand.

Maar voor de Belgische kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen kan het nog beter. "In de praktijk zie je dat de communicatie tussen rechters en jongeren echt nog wel kan verbeteren. Ik denk ook aan het geïnformeerd zijn van kinderen en jongeren: zij weten niet altijd wat mogelijk is, waar zij recht op hebben. Ook de opleiding van jeugdadvocaten verdient nog een veel sterkere inbedding."

De CRIN-studie voerde in 197 landen een onderzoek naar de toegankelijkheid van justitie voor kinderen en jongeren. Een toegankelijke justitie voor minderjarigen betekent dat zij zelf, of hun wettelijke vertegenwoordigers, over de gepaste wegen en middelen beschikken om via justitie hun rechten te beschermen, conflicten te vermijden of op te lossen en mogelijke vormen van misbruik aan te pakken.