België, medeoprichter van het Humanitarian Impact Bond

21/01/2016

Het Internationaal Rode Kruiscomité (ICRC) en België richten het eerste Humanitarian Impact Bond (HIB) op. Dit initiatief, goed voor 28 miljoen euro, werd in Davos bekendgemaakt door ICRC-voorzitter Peter Maurer en vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo.

Het HIB stelt concrete doelen en hoopt zo private investeerders aan te trekken en de nodige middelen in te zamelen om fysieke revalidatiemogelijkheden aan te bieden aan duizenden gehandicapten in landen die gebukt gaan onder conflicten en geweld.

Het ICRC is actief in erg risicovolle gebieden met erg weinig sociale dienstverlening voor de lokale bevolking, zoals Afghanistan, Irak en Zuid-Soedan. De revalidatiecentra hebben een rechtstreekse gunstige invloed op hun levenskwaliteit en economische vooruitzichten. Sinds 35 jaar boekt het Internationale Rode Kruis duidelijke en tastbare resultaten, dankzij zijn revalidatieprogramma’s.

Humanitaire crisissen breken soms plotseling en onverwacht uit, maar hun gevolgen doen zich nog jaren voelen. Daarom gaan België en het ICRC op zoek naar duurzame financieringsmethoden.

Aan het eind van het programma zal een groep geldschieters, aangestuurd door België, de resultaten onderzoeken en de oorspronkelijke investeerders vergoeden naargelang de doelstellingen van het ICRC zijn behaald.