België heeft kortste wachttijd voor medische zorg in Europa

26/01/2015

De gezondheidszorg in België is een van de beste in Europa. Wat betreft de wachttijd voor een behandeling staat België zelfs op kop. België staat daardoor op de zesde plaats in de Europese rangschikking die het onderzoeksbureau Health Consumer Powerhouse jaarlijks opstelt in opdracht van de Europese Commissie. De Euro Consumer Health Index leert patiënten waar in Europa ze zich het best kunnen laten behandelen. De top 5 van de ranking wordt ingenomen door Nederland, Zwitserland, Noorwegen, Finland en Denemarken.

De Belgische gezondheidszorg wordt vooral geprezen voor zijn toegankelijkheid en vrijgevigheid. Er wordt in België veel geld uitgegeven aan gezondheidszorg en de kwaliteit van de dienstverlening is doorgaans uitstekend. Wie in Europa naar de dokter moet, zal het snelst worden behandeld in België of in Zwitserland. Meestal krijgt een patiënt in België nog de dag zelf een arts te zien. Een kankerbehandeling start gemiddeld in minder dan 21 dagen na het vaststellen van de diagnose. In andere landen zijn de wachttijden vaak veel langer.

Ook vorig jaar was België goed voor een zesde plaats, maar toch zijn er volgens de onderzoekers enkele verschuivingen merkbaar. Zo zijn er in ons land minder ziekenhuisinfecties vastgesteld, maar het gebruik van antibiotica moet wel voort aan banden wordt gelegd om het opduiken van resistentie te voorkomen.

“België heeft een van de beste zorgsystemen van Europa en zou een droom kunnen zijn voor de medische toerist”, stelt Arne Bjornberg, voorzitter en onderzoeksleider van Health Consumer Powerhouse. Bjornberg ziet wel nog lacunes in informatie aan patiënten. “Er is in België eindelijk een lijst van erkende artsen gepubliceerd waardoor patiënten een keuze kunnen maken. Maar met nog betere informatie zou België een troefkaart in handen hebben.” Het medische toerisme naar België is de jongste jaren in stijgende lijn. Vooral Nederlanders vinden de weg naar België voor medische behandelingen, gevolgd door Fransen, Luxemburgers en Britten.

De Euro Consumer Health index is gebaseerd op een reeks criteria, zoals de uitgaven aan geneesmiddelen, de beschikbaarheid van artsen, de kans op overleving na kanker of een hartaanval, de aandacht voor preventie en het aantal medische behandelingen. Gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie, de OESO en nationale statistieken dienen als basis voor de opstelling van de index.