België goed vertegenwoordigd op de prestigieuze Forbes-lijst "30 under 30"

22/02/2019

Elk jaar stelt het Amerikaanse zakelijke tijdschrift Forbes een lijst op met de dertig meest beloftevolle Europeanen van onder de dertig. Ook dit jaar wordt ons landje goed vertegenwoordigd. Zo werd regisseur Lukas Dhont bekroond in de categorie ‘Entertainment’ en wetenschapsters Hannelore Bové (Universiteit Hasselt) en Angelique Van Ombergen (Universiteit Antwerpen) in de categorie ‘Wetenschap en gezondheid’.

Lukas Dhont heeft dit jaar veel bewondering geoogst met zijn debuutfilm Girl. Zo won hij tientallen filmprijzen en werd hij zelfs genomineerd voor een Golden Globe. Ook Forbes is overtuigd van zijn talent. Dhont kreeg een plekje in de entertainment categorie. Hier staat de jonge regisseur in het gezelschap van onder andere Britse acteurs Daniel Radcliffe (Harry Potter) en Tom Holland (Spiderman) en Brits zanger George Ezra.

In de categorie ‘Wetenschap en gezondheid’ werden twee Vlamingen opgenomen. UHasselt-onderzoeker Hannelore Bové was vorig jaar al een van de finalisten van het ‘grootste wetenschapstalent van 2018”, een wedstrijd van het tijdschrift New Scientist. Haar onderzoek waarbij ze erin slaagde roetdeeltjes in menselijke stalen zoals bloed of urine te detecteren, maakte duidelijk ook indruk op Forbes.

Bové wordt vergezeld in de lijst door neurowetenschapper Angelique Van Ombergen (UAntwerpen). Zij onderzocht tijdens haar doctoraat en postdoc hoe de hersenen van astronauten zich aanpassen aan een verblijf in de ruimte en hoe mensen dus op andere planeten zouden kunnen leven. Sinds januari 2019 is ze aan de slag als Science Coordinator van Human Research van de Europese ruimtevaartorganisatie.