België Europees recordhouder batterijen recycleren

14/11/2018

In heel Europa worden nergens meer batterijen gerecycleerd dan in België. Volgens een rapport van Eurostat werd in 2016 71% van de batterijen in België ingezameld en verwerkt, dat is een stuk boven het Europese gemiddelde van 44%.

Achter dit mooie resultaat zit onder meer vzw Bebat, die batterijen inzamelt en recycleert. Ze heeft haar record gebroken door 3.481 ton gebruikte batterijen op te halen, 26% méér dan het jaar tevoren. Het record kwam er door de geslaagde schoolcampagne van K3, waarmee zelfs een concert van de Vlaamse meidengroep te winnen was. Daarbij is het aantal inzamelpunten gestegen tot 24.000 door het hele land, wat neerkomt op een grotere geografische spreiding dan voor het aantal bankautomaten!

Ook de thuisbezorging van inzamelzakjes- en kubussen draagt z’n steentje bij. Samenwerken met de containerparken levert nog extra batterijen op. Alle inzamelkanalen leiden naar de fabriek in Tienen, waar de batterijen worden uiteengehaald en de onderdelen gesorteerd. Staal, kobalt en zink kunnen worden hergebruikt in de industrie.

Gezien de ‘terugnameplicht’ hecht Bebat sinds vijf jaar ook veel belang aan de inzameling van batterijen uit elektrische auto’s en fietsen. De volgende jaren komt het erop aan de extra toevoer van batterijen de baas te blijven en even efficiënt in te zamelen als voorheen.