België bij wereldtop innovatie

30/10/2014

België staat op de vierde plaats op de lijst van meest innovatieve economieën. Dat besluit het gereputeerde Duitse Centrum voor Europees Economisch Onderzoek (ZEW).

Het ZEW in het Duitse Mannheim voerde een internationale vergelijking uit van 35 industrielanden voor wat betreft haar innovatief karakter. Alle landen kregen een score voor het innovatieve karakter van hun economie, wetenschap, onderwijs, politieke instellingen en civiele maatschappij.

ZEW geeft de landen ook een rangorde in 5 subsystemen: België staat hoog gerangschikt in alle 5: industrie (9de), wetenschap (6de), onderwijs (10de), politieke instellingen (7de) en civiele maatschappij (8ste).

Globaal gezien is Zwitserland volgens het ZEW de meest innovatieve economie, gevolgd door Singapore, Finland en België. België stond in 2010 nog tiende en maakt dus een mooie sprong voorwaarts. België laat met zijn vierde plek de buurlanden Duitsland (6), Nederland (8) en Frankrijk (17) achter zich. De volledige lijst kan u hier raadplegen.

Volgens de onderzoekers heeft ons land zijn koppositie in innovatie en onderzoek en ontwikkeling te danken aan een ruime groep kmo's (kleine en middelgrote ondernemingen) die zich opwerpen als de verborgen kampioenen van industriële niche toeleveringsmarkten.  Algemeen gezien stelt het dat België’s innovatiesysteem gebalanceerd blijft, met op geen enkel gebied zwakheden.