Belgen en Grieken doen belangrijke ontdekkingen op Cyprus

21/04/2022

De samenwerking tussen Belgische archeologen van de UGent en de UCLouvain en hun Griekse vakgenoten, bijgestaan door het Cypriotisch en Weens Instituut, is een succes. In de Cypriotische nederzetting Pyla legde het een uiterst kostbare schat bloot en wierp het nieuw licht op de raadselachtige Zeevolken.

Hun onderzoek is des te waardevoller omdat die bewuste ‘volken’ nooit goed zijn geïdentificeerd en voor specialisten een punt van discussie blijven. Ze worden voor het eerst genoemd in Medinet Habu, op de muren van de dodentempel van Ramses III, die in het begin van zijn regeerperiode (1186 tot 1154 v. Chr.) de geallieerde invallers versloeg. De gevechten hebben plaats op het eind van de bronstijd (12e eeuw v. Chr.). In die periode worden heel wat kustnederzettingen in het oostelijk Middellands Zeegebied verwoest, wellicht door grootschalige migratiegolven. De aanvallen van de Zeevolken dragen samen met de klimaatveranderingen, ernstige hongersnoden, opstanden en burgeroorlogen bij aan de ineenstorting van de koninkrijken in het Midden-Oosten. Hoewel de band tussen de site van Pyla en de Zeevolken te bewijzen valt, hebben deze mogelijk, na hun rooftochten in de aangrenzende streken, een tijdlang aanvallen in Egypte uitgevoerd. Uiteindelijk zijn ze daar verslagen. De farao verhinderde ze terug te keren naar Cyprus en dwong ze zich in het latere Palestina te vestigen.

Onze archeologen hebben niet alleen schatten van goud, zilver en albast blootgelegd, verborgen in de kelders van gewone huizen, maar eveneens de reconstructie van deze duistere periode ietsje bevattelijker gemaakt.