Belgen aan de basis van de ijzer- en staalindustrie in Zweden

27/03/2017

In Österbybruk getuigen de typische gebouwen rond een smederij vandaag nog van de historische bijdrage die uit België afkomstige migranten leverden aan de lancering van de Zweedse ijzer- en staalindustrie.

Het begin van de 17de eeuw was door de aanslepende religieuze twisten in de Lage Landen een bijzonder onrustige periode. Zo emigreerden toen ook uit de streek rond Luik naar schatting 5 à 10.000 mensen – vaak via Holland – naar Zweden, waar de expertise van de Waalse meestersmeden erg gegeerd was.

De meeste migranten vonden er een nieuwe toekomst in de provincie Uppland, ten noorden van de hoofdstad Stockholm. Sommigen ontpopten er zich zelfs tot succesvolle ondernemers, zoals Guillaume de Bèche of ook Louis De Geer, die wel eens ‘de vader van de Zweedse metaalindustrie’ wordt genoemd.

In Österbybruk bevindt zich vandaag nog een mooi voorbeeld van een ‘Vallonbruk’, een historisch complex van gebouwen rond een smederij. In 2015 werd deze site bekroond met de Prijs voor het Belgische erfgoed in het buitenland.