Belg brein achter goudbekroonde landmijnenrat Magawa

02/10/2020

Wie huivert er niet spontaan van ratten? Magawa daarentegen staat hoog in het vaandel binnen zijn soort. Hij poseert trots met een gouden medaille voor zijn harde werk en dierlijke dapperheid.

Het strijdgewoel van halfweg de jaren ’70 tot eind de jaren ’90 herschiep delen van de Cambodjaanse bodem in een reusachtig veld van vermoedelijk 4 à 6 miljoen mijnen, met ettelijke tienduizenden slachtoffers en het hoogste aantal amputaties ter wereld tot gevolg. Die gruwel bracht in 1998 een landgenoot op het idee dieren op te leiden om landmijnen, andere oorlogsmunitie en zelfs tuberculose bij mensen te detecteren. Dat kreeg concreet gestalte in de oprichting van de Belgische ngo APOPO, gevestigd in Tanzania en gespecialiseerd in dit soort hulp.

 

De Afrikaanse hamsterrat hoeft zeker niet onder te doen voor de hond. Inetegendeel. Zij is uiterst intelligent, heeft een uitstekende neus voor de chemische verbindingen van TNT binnen de explosieven en voert in ruil voor voedselbeloningen graag repetitieve taken uit. Als lichtgewichten lopen ze voorts minder risico om de mijnen te doen ontploffen. Maar Magawa steekt er met kop en schouders boven uit. Zo heeft hij al liefst bijna 70 stuks oorlogstuig opgespoord en het equivalent van ruim 20 voetbalvelden afgespeurd, sneller en efficiënter dan welke metaaldetector ook.

 

Reden genoeg voor de Britse dierenwelzijnsorganisatie PSDA om de grootste onderscheiding uit te reiken aan onze gecertificeerde snuffelaar Magawa.