Architectuurprijs voor renovatie van Thurn & Taxis

19/11/2020

Het oude goederenstation Gare maritime in de haven van Brussel werd tussen 1902 en 1907 opgetrokken in glas en ruwijzer, typisch destijds voor de architectuur die moest berekend zijn op een grote toeloop, zoals stations, hallen en tentoonstellingsgebouwen. De site is volledig verbouwd tot kantoren, een atrium waar grote evenementen kunnen plaatsvinden en handelsruimten, restaurants, tuintjes, een crèche …

Het complex, dat voortaan Spaces Tour & Taxis heet, aan de rand van het stadscentrum, heeft een Nederlandse architectuurprijs gewonnen. Het is een project van vastgoedontwikkelaar Extensa in samenwerking met architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten.

Voor de renovatie werd sterk ingezet op duurzaamheid, respect voor het milieu en op het systematische gebruik van groene energie. Hoewel de meeste historische onderdelen zijn gerenoveerd en worden hergebruikt, is ruimschoots gekozen voor de meest moderne bouwtechnieken. Hier vind je het grootste zonnepark van België: er liggen 17.000 m² aan zonnepanelen op het dak.

Deze bijzonder gedurfde restauratie is er zichtbaar in geslaagd door het gebruik van spitstechnologie het verleden, de geschiedenis van de plek en een toekomstvisie met elkaar te verzoenen.