Antwerpse palmolieproducent Sipef ’s werelds 4e meest bosvriendelijke bedrijf

08/05/2024

De Britse innovatieve niet-gouvernementele milieuorganisatie Global Canopy kijkt naar de rol die bedrijven spelen op het vlak van ontbossing. Het rangschikt plantageholding Sipef uit Antwerpen 4e op zijn Forest 500-lijst van de meest bosvriendelijke ondernemingen ter wereld.

De lijst van voedings-, verzorgings- en schoonmaakproducten waar palmolie in zit, is eindeloos lang. Denk maar aan koekjes, pizza’s, ijs, babymelk, broodbeleg, lippenstift, zeep, shampoo, deodorant … Vaak gaat de productie gepaard met bergen organisch afval dat meestal wordt verbrand. Palmolie is dus verantwoordelijk voor de uitstoot van veel CO₂ en werkt klimaatverstoring in de hand.

Bij Sipef is het tegendeel waar. De Antwerpse palmolieproducent heeft duurzaamheid tot speerpunt van zijn beleid gemaakt. Het bedrijf werkt nu al volledig conform de geplande Europese ontbossingsrichtlijn. Zo kan het bewijzen dat zijn plantages liggen in gebieden die vóór 2020 ontbost waren, maakt het de beloftes inzake ontbossing voor zijn hoogrisicoproducten openbaar, controleert het zijn leveranciers en rapporteert het als voor zijn aanvoerketens of in herkomstgebieden bossen worden gerooid. 

Vergeleken met de vorige beoordeling is Sipef in de rangschikking van Global Canopy van 55,9% naar 65,9% gestegen, of van plaats 18 naar een uitstekende plaats 4. Het moet alleen nog twee Braziliaanse en een Zwitsers bedrijf laten voorgaan.