Alain Schroeder wint de World Press Photo Nature

24/04/2020

De uit Luik afkomstige Belg heeft niet één, maar twee prijzen gewonnen! Ruim 4.000 kandidaten waagden hun kans.

Sinds 1955 reikt de World Press Photo prijzen uit aan fotojournalisten. Dit jaar won Alain Schroeder er twee: de  hoofdprijs in de categorie Natuur, met zijn foto van een orang-oetang op een chirurgisch laken en de eerste prijs in de categorie Nature Stories voor de tiendelige fotoreeks Saving Orangutans (De orang-oetang redden).

In Indonesië is de orang-oetang door de mens uit zijn leefgebied verdreven. De soort staat dus zwaar onder druk. Met zijn foto’s vestigt hij de aandacht op deze problematiek en op projecten als het Sumatran Orangutan Conservation Programme (SOCP).

In 2017 is de Belg verkozen tot Travel Photographer of the Year Award (TPOTY) voor zijn reeks Living for Death en won hij de Japan Nikon Award voor zijn fotoreeks over de Rohingya in Myanmar. In 2018 behaalde hij de hoofdprijs in de categorie Sport Stories van World Press Photo voor zijn foto’ s van kindjockeys op het Indonesische eiland Sumbawa.

Alain Schroeder is sinds 40 jaar documentair fotograaf en heeft sinds 20 jaar een eigen persagentschap, Reporters. Vooral de mens in permanente evolutie en verschillende culturen, rituelen en gebruiken boeien hem. In zijn werk harmoniëren het raadselachtige en ongewone wonderwel met een natuurlijke omgeving.